Napoleon Dynamite


Genre: Komedi
Skådespelare: Jon Heder
Regi: Jared Hess

Napoleon Dynamite (Jon Heder) är en udda tonåring som bor tillsammans med sin bror Kip (Aaron Ruell) och sin farmor (Sandy Matrtin) i en villa utanför staden. Napoleon är det mesta: Nervös för att fråga ut drömtjejen till balen, irriterad på sin nätdejtande bror och lojal mot vännen Pedro (Efren Ramirez) i hans kampanj för att bli skolodrförande.

Det är mycket händer i filmen, med många paralella handlingar som då och då möts. I vilken film som helst kunde detta ha varit stressande, men den nästan orörliga kameran och de torra skämten tar det ner på en nivå som gör att filmen blir lätt att kolla på.

När jag ser komedier finns det alltid någon scen som blir för plågsam och pinsam för mitt tycke, där huvudrollen blir galet missförståd av kärleksintresset eller bästa vännen. jag tycker det är synd, eftersom jag då missar de roligaste av filmen! Jag relaterar helt enekelt mig för mycket med huvudpersonen och klara inte av att han misslyckas!

Det är just därför jag gillar Napoleon Dynamite. Hans karaktär är så vannvettigt töntig och tradig att inte ens de värsta nördarna kommer känna ångest för honom. Istället blir det mindre rum för tråkigt drama och mer rum för roliga repliker och skämt! Det är precis därför vi ser komedier: för att skratta. Vi sätter inte i Life of Brian av Monty Python för att gråta när de går dåligt för Brian, vi gör det för att få oss ett gott skratt!

Jag kan tyvärr inte säga att den här filmen passar alla: om du helst ser fartfyllda och högljudda komedier som Old School och Zoolander kommer du kanske tycka att den här filmen är för långsam och torr. 

Men jag kommer nog gå runt och citera Napoleon ett tag nu:
 "I see your drinking 1% milk. Is it because you think you're fat? Cause you not. You could be drinking whole if you wanted to..."

Betyg: 7/10 - Sevärd


RSS 2.0